Termék részletes leírása
Elettaria Cardamomum
Üdítő, mentás aromája és íze miatt a Délkelet-Ázsiában honos kardamomot tradicionális indiai édességek és teák ízesítéséhez szokták használni. Kenyérfélékhez, smoothie-khoz, húsokhoz és salátákhoz adva fokozottabb ízélmény érhető el vele. A fűszerként világszerte nagyra becsült kardamom esszenciális olajként számos egyéb jótékony hatást is kínál.
Elsődleges előnyök
- Az egyik legízesebb esszenciális olajnak tartott kardamom számtalan használati móddal és jótékony hatással kecsegtet.
- Sokoldalú ételízesítő, amelyet világszerte előszeretettel használnak sós-fűszeres jellegű fogások ízesítéséhez, elsősorban őrölt formában, hogy a magokban rejlő olaj és intenzív aroma kiteljesedhessen.
- Üdítő, mentás és gyógynövényes aromája miatt ideális levesek, saláták és sós-fűszeres jellegű ételek ízesítéséhez is.
Kardamom: tökéletes partner a sütésben
Használati módok
- Adjon kardamomolajat kenyerekhez, smoothie-khoz, húsokhoz és salátákhoz, hogy intenzívebb ízélményt érjen el.
- Kardamommag helyett használjon kardamomolajat, hogy még intenzívebb ízhatást érjen el sós-fűszeres jellegű ételei elkészítésekor.
Használati utasítás
Figyelmeztetés
Csak hígítva alkalmazza. Ne vegyen be naponta egy cseppnél többet. Gyermekektől elzárva tárolandó. Kerülje a szemmel és nyálkahártyával való érintkezést.
Beszerzés
Kardamomot Indiában és Guatemalában is termesztenek. A növény mindkét helyszínt és éghajlatot kedveli. Az indiai kardamomot elsődlegesen a helyi fűszergyártás használja fel, míg Guatemalából inkább exportálják a betakarított terményt.
A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik. Az árnyékos helyeket kedveli a legjobban, és egy növény átlagosan hét évig él. Általában az elültetését követő két-három év elteltével kezd el termést hozni, és minden hüvelyben 10–20 kardamommag növekszik. Rendszerint szeptembertől februárig tart a betakarítása. A betakarított kardamom túlnyomó részét a fűszerpiacon értékesítik. Az esszenciális olajat a hüvelyekben elhelyezkedő kardamommagokból nyerik ki. A hüvelyek külső fala zöld, vékony és papírszerű. Benne helyezkednek el a magok, amelyek aprók és feketék. Körülbelül 36 órán át szárítják, mielőtt eladják őket – akár fűszerkészítés, akár lepárlás céljából. A szárítást követően a kardamomhüvelyek már a friss súlyuknak mindössze csak az egyötödék nyomják. A magokból ezután néhány órán át tartó gőzdesztilláció útján nyerik ki az esszenciális olajat.
Termék adatlapja:
Kiegészítő paraméterek
Kategória: | Illóolajok |
---|---|
Cikkszám: | 60204676 |
Esszencia: | Kardamom |
Mennyiség: | 5 ml |
Angol név: | Cardamom |
Latin név: | Elettaria Cardamomum |
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!