Termék részletes leírása
Szegfűszeg
Eugenia caryophyllata
A szegfűszeg jótékony tulajdonságainak és használati módjainak felismerése egészen az ősi kínai és indiai kultúrákig nyúlik vissza. Ételízesítőként bármilyen fogásnak vagy desszertnek jellegzetes fűszeres ízt ad. A szegfűszeget fogászati készítmények, édességek és rágógumik előállításához is széles körben alkalmazzák az íze miatt.
Elsődleges előnyök
- Az elsődlegesen őrölt konyhai fűszerként számon tartott szegfűszegnek a konyhán kívül számos egyéb felhasználási módja is létezik, ami különleges, erőteljes tulajdonságainak köszönhető.
- Meleg, fűszeres jegyeinek köszönhetően a szegfűszeg esszenciális olaj tökéletesen illik a szezonális ételekhez.
- Intenzív, élénkítő íze és aromája miatt közkedvelt desszerthozzávaló, gyakran használják például édes kekszekhez.
Főzés szegfűszeg esszenciális olajjal
Csak hígítva alkalmazza. Ne vegyen be naponta egy cseppnél többet. Gyermekektől elzárva tárolandó. Ha várandós vagy orvosi kezelés alatt áll, konzultáljon kezelőorvosával. Kerülje a szemmel, belső füllel, arccal, érzékeny területekkel és nyálkahártyával való érintkezést. Bőrrel való érintkezés esetén hígítsa bőségesen hordozóolajjal.
Beszerzés
A szegfűszegfa nedves, trópusi éghajlati körülményeket igényel. Madagaszkár szigetén már közel 200 éve terem.
A szegfűszegfa eredetileg Délkelet-Ázsiából származik, ám ott a termesztett szegfű túlnyomó részét a fűszeripar dolgozza fel. Egy szegfűszegfának körülbelül három évbe telik, mire termőképessé érik, viszont akár több mint 100 évig is él. Az esszenciális olajat a fákon növekvő virágbimbókból nyerik ki. Kicsivel azelőtt, hogy a bimbók kinyílnának, a színük halványpirosra változik, ami azt jelenti, hogy készen állnak a betakarításra. A bimbók begyűjtését követően, a napon szárítják őket. Ezt követően pedig gőzdesztilláció útján nyerik ki belőlük az esszenciális olajat.
Kiegészítő paraméterek
Kategória: | Illóolaj |
---|---|
Esszencia: | Szegfűszeg |
Mennyiség: | 15 ml |
Angol név: | Clove |
Latin név: | Eugenia caryophyllata |
Legyen az első, aki véleményt ír ehhez a tételhez!